Voetbaltoernooi meisjes AfricaSport afgelopen

zo
11
okt
2009

In de schoolvakantie heeft ons project voor de tweede keer het kampioenschap van de stad Maputo voor meisjes teams georganiseerd. Er waren 7 teams uit district 4 van de stad Maputo: Wijken Hulene, 3de Fevereiro, Mahotas, Laulane, DALO, Romão en Ferroviario, 5 teams uit de binnenstad uit de grote wijk Xipamanine en 6 teams uit een wijk aan de andere kant van de stad Chamanculo. Onze voetbalschool zorgde voor het materiaal.

In de eerste ronde speelden de teams in hun eigen wijk om zo de eerste twee te laten overgaan naar de volgende ronde. Mijn speelde kortere wedstrijden omdat men veel wedstrijden in korte tijd moest spelen in de vakantie. Er werd per wijk of district een volledige competitie afgewerkt. De meisjes spelen nog op wijkniveau en het was dus niet de bedoeling dat meisjes uit de reguliere competities deelnamen. Dit om de ploegen gelijkwaardig te houden.

In de tweede ronde speelden de twee beste teams uit de 3 delen van de stad Maputo die meededen aan het kampioenschap. Deze teams speelden alleen in het weekeinde omdat de schoolvakantie inmiddels afgelopen was en de teams speelden op ons trainingsveld in de wijk Laulane. De transportkosten werden door ons betaald. Men speelde op een heel behoorlijk niveau maar helaas liet het publiek het afweten. Overigens deed ons eigen regioteam, dat vorig jaar kampioen werd, niet mee omdat ze simpelweg te goed waren. Ook de ploeg van amateurclub FC Hulene deed om deze reden niet mee. De nummers een en twee in deze groepfase mochten de finale spelen.

In de finale, gisterenmiddag, stonden de team uit de wijk DALO tegen de wijk Laulane tegenover elkaar. Het project had verschillende mensen uitgenodigd om dit toernooi onder de aandacht te brengen. Het waren leraren van middelbare scholen, voetbaltrainers, enkele journalisten en natuurlijk het bestuur van ons project. Ook deze keer was er weinig publieke belangstelling maar het was een prachtige finale waarin DALO met 2-1 de beker won. De overige 5 teams bleven overigens niet met lege handen staan want zij wonnen een voetbal.

Het was een zeer geslaagd meisjestoernooi waarin bewezen werd dat de meisjes van de stad Maputo goed kunnen voetballen en graag meer willen leren op voetbalgebied. Het is dus volstrekt onterecht dat de meisjes door veel mensen genegeerd worden. Met dit toernooi willen we het tegendeel bewijzen. We willen ook alle vrijwilligers bedanken voor het fluiten van de wedstrijden en het begeleiden van de teams als trainer of elftalleider.

Dit toernooi werd financieel gesteund door AfricaSport uit Nederland.

Havia uma torneio para meninas da cidade de Maputo. Convidamos 7 equipas do districto numero 4: bairros Hulene, 3 de Fevereiro, Mahotas, Laulane, DALO, Romão e Ferroviario, 6 equipas do bairro Chamaculoi e 5 equipas do bairro Xipamanine.

1 fase jogaram todas as equipas no proprios bairros e as 2 melhores equipas poderam jogar na proxima fase.

2 fase ficaram 6 equipas e elas jogaram entre eles e as duas melhores equipa jogaram o final.

O final foi ontem entre os bairros DALO e Laulane e DALO ganhou com 2-1. A taca foi para esta equipa e o resto ganhou uma bola de futebol.Nos agradecemos os voluntarios que trabalham muito como arbitro, treinador e delegado.

Gostamos muito este torneio e as meninas provaram que sabem jogar futebol.

Recebemos apoio do AfricaSport da Holanda

Ni

Delen met anderen | Terug naar de hoofdpagina